سوغات گرگان: 7 تا از متفاوت ترین سوغات گرگان
گرگان، شهری با تاریخی غنی و فرهنگی بینظیر که در قلب استان گلستان واقع شده است و از دیرباز به خاطر جاذبههای فراوان تاریخی، فرهنگی، و طبیعی خود، همواره مورد توجه گردشگران قرار گرفته است. اما جذابیت گرگان فقط در مناظر طبیعی و جاذبههای تاریخی آن نهفته نیست؛ سوغات و شیرینیهای متنوعی که این شهر ارائه میدهد، قسمتی اساسی از تجربه سفر به این نقطه دلنشین ایران را تشکیل میدهد. از شیرینیهای خوشمزه و مقوی گرگان گرفته تا نانهای سنتی و خوشطعم، هرکدام نشانههایی از فرهنگ و سنت زندگی مردم گرگان را به خوبی به تصویر میکشد.
همراه با ما باشید تا در انتهای این سفر، با سوغاتهای جذاب و ماندگار شهر گرگان آشنا شوید.
حلوا اماج
حلوا اماج را شاید بتوان خاص ترین و خوش طعم ترین سوغات گرگان دانست. این حلوا که از شیرینیهای محبوب و خاص شهر گرگان است نسبت به سایر حلواها نحوه پخت متفاوت تر و پر زحمتی دارد و با ویژگیهای خاصی متمایز میشود. این شیرینی به عنوان یک سوغات لذیذ و مقوی، جایگاه ویژهای در فرهنگ و آداب مردم گرگان دارد.حلوا اماج، اغلب در ایام عید نوروز و مناسبتهای خاص دیگر در گرگان تهیه و مصرف میشود. این شیرینی با طعم و طراوت منحصر به فرد خود، سرشار از مواد غذایی مفید و ارزشمند است.
ترکیبات اصلی حلوا اماج شامل عسل، آرد گندم، پودر پسته، بادام، گلاب، هل و روغن میباشد. در واقع، این شیرینی دارای طعم و ظاهری منحصر به فرد و یکی از جذابترین سوغاتهای شهر گرگان میباشد.
با توجه به ارزش غذایی و طعم بی نظیر حلوا اماج، می توانید آن را در اکثر قنادیها و فروشگاههای شهر گرگان تهیه کنید.
سرغربیلی
شیرینی سرغربیلی گرگان یکی از شیرینیهای سنتی و محبوب این شهر است که از دیرباز تاکنون جایگاه ویژهای در جشن ها بخصوص نوروز برای مردم گرگان دارد. این شیرینی از موادی مانند شکر، شیر، آرد و پودر قند تهیه میشود و ظاهری بسیار جذاب و خاص دارد که به یک تخم مرغ کوچک شباهت دارد.در قنادیها این شیرینی را در تنور و فر میپزند، در حالی که نوع خانگی آن معمولاً در روغن سرخ میشود. پس از پخت، بر روی سرغربیلیها پودر قند پاشیده میشود که طعم آن را بیشتر میکند. با وجود ظاهری خاص و طعمی منحصر به فرد، سرغربیلی یک شیرینی کمتر شناخته شده است. این سوغات گرگان از مایه خمیر، آرد، شیر، شکر، پودر هل و پودر قند تهیه میشود و خمیر آماده شده را با غربیل فرم میدهند و در نهایت ظاهری شبیه به یک تخممرغ کوچک دارد. لازم به ذکر است که طعم و عطر سرغربیلیهای قنادی با نوع خانگی آنها متفاوت است.
حلوا گردویی
حلوای گردویی گرگان، یکی از خوشمزهترین و سنتیترین انواع حلوا در ایران است که اصالتش به شهر گرگان بازمیگردد. در این حلوا، که درست کردنش نیازمند زحمت زیادی است، از گردو، برنج نیم دانه، قند و روغن استفاده میشود.میتوانید این حلوای بینظیر را در اکثر قنادیهای گرگان پیدا کنید. این حلوا به دلیل وجود گردو در ترکیبش، خواصی نظیر بهبود سلامت قلب، تقویت استخوانها، کمک به سمزدایی از بدن و داشتن خواب بهتر دارد. همچنین بخاطر وجود آنتی اکسیدان در آن باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان می شود.
نان زنجبیلی
نان زنجبیلی گرگان، یکی از شیرینیهای معروف و خوشمزه این شهر است و از جمله شیرینیهایی است که به دلیل طعم خاص و ویژگیهای منحصر به فردش مورد توجه بسیاری از مردم و گردشگران قرار میگیرد.این شیرینی از مواد اصلی مانند آرد گندم، شکر، روغن، و زنجبیل تهیه میشود که با ترکیبی متناسب از این مواد، به یک طعم و عطر خاص و ماندگار میرسد. زنجبیل که یکی از عناصر اصلی در این شیرینی است، به آن طعم و مزهای دلچسب و معطر میبخشد.
وجود این شیرینی در میان آثار ملی ایران، نشان از اهمیت و محبوبیت آن در فرهنگ و تاریخ این سرزمین دارد. این نان که به شکل لوزی پخته میشود به عنوان یک انتخاب بینظیر برای مهمانیها و مناسبتهای خاص به خصوص جشنهای ملی مانند نوروز مورد توجه قرار دارد.
نان پادرازی
نان پادرازی، یکی از شیرینیهای محبوب مردم گرگان است. این نان، بافت بسیار نرمی و طعمی بسیار لذیذ به همراه دارد. ترکیبات آن شامل روغن، آرد نخودچی، آرد برنج، گلاب و سیاه دانه میشود. از آنجایی که در تهیه نان پادرازی از شکر استفاده نمیشود، این شیرینی یک گزینه خوب برای افراد دیابتی و سالمند است.این نان به دو شکل خشک و روغنی تهیه و بیشتر در مراسمات عزاداری مورد استفاده قرار میگیرد. این شیرینی، جزو شیرینیهای رژیمی محسوب میشود و مورد پسند اکثر افراد قرار دارد. استفاده از سیاه دانه در تهیه این نان، به منظور پیشگیری از بیماریهای مختلف از جمله سرطان، بسیار مفید است.
نان خرمایی
نان خرمایی، یکی از سوغات معروف شهرهای ایران است که به روشهای متفاوتی پخته می شود. در گرگان به دلیل آب و هوای سرد، مردم از خوراکیهای گرم بیشتر استفاده میکنند، خرما به عنوان یک ماده غذایی گرم و مقوی، جزء محبوبترین مواد غذایی مردم محسوب میشود. ترکیبات اصلی نان خرمایی شامل شکر، آرد، آب، روغن جامد، خرما، گردو، پودر هل و دارچین است.این نان به عنوان یکی از سوغاتهای شهر گرگان شناخته میشود و خوردن آن به همراه چای تازه در جنگلهای این منطقه بسیار لذتبخش است. نان خرمایی با طعم و عطری بینظیر و با وجود دارا بودن دارچین و هل، طبع گرمی دارد.
پشت زیگ
"پشت زیگ"، یکی دیگر از شیرینیهای قدیمی و محبوب است که به آن "حلوا کنجی" نیز میگفتند. بانوان آن را برای دورهمی شبهای سرد زمستان دور کرسی در جشنهایی مانند شب یلدا و عید نوروز، می پختند. پشت زیگ نوعی شکلات است که با استفاده از کنجد بریان شده و گردوی نیمکوب شده درون شکری که روی حرارت آب شده تهیه میشود. سپس این مخلوط را در کف "مجمع" (سینیهای بزرگ مسی) چرب شده میریختند و پهن میکردند. بعد از سرد و سفت شدن شیرینی، آن را به قطعات کوچک ریز میکردند. برخی از بانوان هنرمند برای تهیه "پشت زیگ"، کنجد و مغز گردو را با شکر قرمز مخلوط میکردند.اطلاعات تکمیلی
- تاریخ انتشار28اسفند 1402
نظرات شما